I slutet av maj reste SNITTS tillsammans med fyra medlemmar till Sevilla och ASTPs årskonferens. Med över 380 deltagare och 79 talare från 36 länder är ASTP-konferensen verkligen den rätta platsen för att bygga nätverk med kollegor över hela världen. Det var fantastiskt att träffa nya kollegor och att återknyta kontakten med goda vänner!
Utöver inspiration och ny kunskap på konferensens sessioner fick vi även uppleva en dramatisk flamencouppvisning till häst under välkomstmottagningen på Villa Luisa, följt av en magisk middagsbjudning i trädgården på Hacienda La Soledad.
Hoppas att fler SNITTS:are har möjlighet att följa med nästa år till Vilnius, där den årliga konferensen kommer att äga rum i maj 2025!
Egna aktiviteter för vår grupp
Dagen innan konferensen passade vår grupp på att träffa två universitet i Sevilla. Det är alltid intressant att få inblick i hur andra aktörer arbetar för att främja innovation och nyttiggörande. Även om vi har olika förutsättningar så är slutsatsen nästan alltid att vi trots allt brottas med liknande utmaningar och det finns alltid punkter där vi kan lära oss mer och även dela med oss av våra erfarenheter.
Under denna resa fick vi träffa två universitet som arbetade på ganska olika sätt. Universidad Pablo de Olavide (UPO) är ett av södra Spaniens yngsta universitet. Deras TTO är ganska litet, endast två anställda. Men det har även ett kontor för att stötta forskare i EU-projekt och separat kontor för att stötta studenter. Vår förståelse var att de har ett stort fokus på patent och att de upplever utmaningar med att hitta företag i regionen att samarbeta med. På UPO fick vi även träffa Professor Manuel J. Muñoz, grundare av ett av UPOs nyligen lanserade spin-off företag, ONESTX. De är ett bioteknikbaserat företag, dedikerat till utveckling av läkemedel för att behandla neurodegenerativa sjukdomar. (https://onestx.bio/)
Universidad de Sevilla är ett av de äldsta och mest framstående universiteten i Spanien. Här välkomnades vi av Marina Rosales Martinez och hennes kollegor. Efter en guidad tur på deras kontor fick vi en presentation av deras arbete inom Knowledge Transfer. Bland annat visade de sin nyligen framtagna plattform för forskningen som sker på universitet. Denna gör det lätt för dem att hitta rätt kompetens när de får förfrågningar om samarbeten. Vi fick även träffa ett av deras Spin-off företag; SOLARMEMS TECHNOLOGIES. De är specialiserat på Micro Electro Mechanical Systems-teknik (MEMS) och dess tillämpning för design och utveckling av högnoggranna solsensorer för rymd- och andra högteknologiska marknader. (https://solar-mems.com/)
Några ord från resans deltagare:
”Jätteintressant att komma så nära på framstående lokala innovationsprojekt i kombination med att se hur vi arbetar i olika länder”- Victor Westergård, Chalmers tekniska högskola
”Helheten! Dagen med bara svenskar tillför mycket och i och med att man känner varandra blir det ännu fler man känner på själva konferensen sedan” -Mathias Gaunitz, Chalmers tekniska högskola