Vill du djupdyka i frågor kring hållbar utveckling och hur vi som profession tillsammans kan stötta vägen mot ett bättre, starkare och mer hållbart samhälle?
Utbildningen togs fram under 2022 av SNITTS kurskommitté tillsammans med en pilotgrupp bestående av representanter från det akademinära innovationsstödsystemet.
Anmälan är stängd för 2024, nästa omgång planeras under hösten 2025.
Vad är hållbar utveckling och vad innebär orden vi slänger oss med? Genom att utveckla expertisen kring hur vi integrerar hållbarhet i vårt innovationsarbete kan vi göra mer medvetna val och arbeta med detta område konsekvent. Vi behöver känna till vad som driver frågan inom innovations- och affärsutvecklingsarbetet, vilka verktyg som finns och förstå vilken roll agenda 2030 har med de globala målen som kompass. Ökad kunskap och medvetenhet ger oss också bättre förutsättningar att kunna ställa rätt frågor. Då förstår vi också när det är dags att ta in externa experter och vem man bör kontakta.
Vi behöver också förstå vår roll i värdekedjan och respektera den. Arbetet med att bidra till lösningar på de globala utmaningarna är långsiktigt och holistiskt. De flesta inser att vi behöver hållbar utveckling men vi behöver fördjupa förståelsen, samband och vilka positiva respektive negativa effekter som skapas. Som aktörer i innovationsstödsystemet behöver vi vara kompetenta och kunna visa på eventuella risker.
Utbildningen ska:
Utbildningen arrangeras i tre block och en hemuppgift mellan de två första blocken. Utbildningen avslutas med en fysisk träff där vi konkretiserar det vi lärt oss genom workshop och case-övningar.
Syftet med utbildningen är att höja lägsta nivån och kompetensen kring hållbarhetsarbete i den tidiga innovationsstödsprocessen. Vi behöver en gemensam bas att stå på för att utveckla expertisen kring vad det innebär att som innovationsfrämjare stötta projekt som bidrar till ett mer hållbart samhälle.
Utbildningen riktar sig till innovationsrådgivare eller andra som har en roll att stödja nyttiggörande och samverkan inom universitetsområdet.
Grundutbildning
Medverkande: John Holmberg, Chalmers tekniska högskola, Lotten Juhlin, Vinnova, Petter Forsberg UU Samverkan, Mathias Gaunitz, Chalmers tekniska högskola
Innehåll:
Medverkande: Bo Norrman, Chalmers tekniska högskola, Christin Wendel, UU Innovation, Anna Ragén, Örebro universitet
Innehåll:
Medverkande: Karin Ackerholm, Linköpings universitet, Staffan Enting, Högskolan i Halmstad
Innehåll:
Språk: Kursen genomförs på svenska
Deltagaravgift (samtliga moduler):
Anmälningsvillkor:
Anmälan är bindande men platsen kan överlåtas till annan deltagare.